czwartek, 9 maja 2013

Desery fit- przepisy.

Po zdrowym obiedzie lubię sobie zjeść coś pysznego. Dlatego zaczęłam w internecie szukać przepisów na desery fit. Postanowiłam się z wami podzielić według mnie fajnym i prostymi deserami fit.

Galaretka

Jedzenie, nawet częste, galaretek nie tylko nie zaszkodzi naszej wadze, ale także odbędzie się z pożytkiem dla zdrowia oraz urody. Galaretki są bardzo niskokaloryczne, w 100 gramach mają zaledwie ok. 50 kalorii. Poza tym, zawierają żelatynę, która wspomaga regenerację stawów, a systematycznie jedzona korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci.
A galaretka zrobiona samodzielnie jest jeszcze pyszniejsza niż ta z paczki. Przepis na  galaretkę:
  • 350 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 3 łyżeczki żelatyny, z czubem
  • 50 g cukru
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
Sok z pomarańczy zagotować z cukrem i otartą skórką, mieszając, zdjąć z palnika natychmiast po rozpuszczeniu się cukru. Do gorącego soku wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Nalać do foremek. Ostudzić i schłodzić do stężenia.

To przepis  która ja zrobiłam i galaretka wyszła pyszna. W internecie znajdziecie przepisy na galaretki z różnych owoców, a już nie długo sezon chociażby na wiśnie  A podobno galaretka z wiśni wychodzi rewelacyjna. :)

Kolejnego przepisu nie robiłam, ale wykonała go moja ciocia i bardzo jej zasmakowały te muffiny, więc postanowiłam go dodać. 

Dietetyczne muffiny.

Składniki:

  • 300g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 70g stewii w proszku
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 ml mleka
  • 100 ml chudej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

W naczyniu wymieszać mąkę, oliwę z oliwek, stewie i sodę. Dodać mleko, śmietanę, jaja, żółtko. Całość wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ciasto wlać do foremek wypełniając je do 3/4 wysokości.

Piec ok. 20 minut w 180 stopniach

Można dodać suszone owoce. :)

Lody, kto z nas nie kocha lodów. Szczególnie w upalne dni. Niestety lody mają w sobie trochę kalorii. Dla tego ich mniej kaloryczna odmianą są sorbety. 
  

Sorbet winogronowy

Składniki:
- 1/2 kg ciemnych winogron
- kilka łyżek  cukru pudru
- 1/2 szklanki wody
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Rozgnieść winogrona, przetrzeć przez sitko. Całość dokładnie wymieszać i zamrozić.

Sorbet z jeżyn
Składniki:
- 400 ml wody
- 250 g jeżyn
- 2 cytryny
- 125 g naturalnego jogurtu bez cukru
- 200 g cukru
Przygotowanie:
Przygotować syrop z wody i cukru. Odstawić i ostudzić. Do ostudzonego syropu dodać sok z dwóch cytryn, zamieszać. Owoce zmiksować na pure, wymieszać z jogurtem. Dodać  syrop z wody, cukru i sok cytrynowy. Włożyć do zamrażalnika i po około 2 godzinach zmiksować mikserem, czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy. Wyciągnąć z zamrażalki na pół godziny przed podaniem i raz jeszcze zmiksować.
 
W internecie znajdziecie przepisy na sorbety z różnych owoców. Zachęcam do robienia samodzielnie sorbetów, a nie kupowania ich. Takie zrobione samodzielnie smakują dużo lepiej. :)


1 komentarz: