Galaretka
Jedzenie, nawet częste, galaretek nie tylko nie zaszkodzi naszej wadze, ale także odbędzie się z pożytkiem dla zdrowia oraz urody. Galaretki są bardzo niskokaloryczne, w 100 gramach mają zaledwie ok. 50 kalorii. Poza tym, zawierają żelatynę, która wspomaga regenerację stawów, a systematycznie jedzona korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci.
- 350 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 3 łyżeczki żelatyny, z czubem
- 50 g cukru
- otarta skórka z 1 pomarańczy
To przepis która ja zrobiłam i galaretka wyszła pyszna. W internecie znajdziecie przepisy na galaretki z różnych owoców, a już nie długo sezon chociażby na wiśnie A podobno galaretka z wiśni wychodzi rewelacyjna. :)
Kolejnego przepisu nie robiłam, ale wykonała go moja ciocia i bardzo jej zasmakowały te muffiny, więc postanowiłam go dodać.
Dietetyczne muffiny.
Składniki:
- 300g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 70g stewii w proszku
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 ml mleka
- 100 ml chudej śmietany
- 2 jajka
- 1 żółtko
W naczyniu wymieszać mąkę, oliwę z oliwek, stewie i sodę. Dodać mleko, śmietanę, jaja, żółtko. Całość wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciasto wlać do foremek wypełniając je do 3/4 wysokości.
Piec ok. 20 minut w 180 stopniach
Ciasto wlać do foremek wypełniając je do 3/4 wysokości.
Piec ok. 20 minut w 180 stopniach
Można dodać suszone owoce. :)
Lody, kto z nas nie kocha lodów. Szczególnie w upalne dni. Niestety lody mają w sobie trochę kalorii. Dla tego ich mniej kaloryczna odmianą są sorbety.
Sorbet winogronowy
Składniki:
- 1/2 kg ciemnych winogron
- kilka łyżek cukru pudru
- 1/2 szklanki wody
- sok z 1 cytryny
- kilka łyżek cukru pudru
- 1/2 szklanki wody
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Rozgnieść winogrona, przetrzeć przez sitko. Całość dokładnie wymieszać i zamrozić.
Sorbet z jeżyn
Składniki:
- 400 ml wody
- 250 g jeżyn
- 2 cytryny
- 125 g naturalnego jogurtu bez cukru
- 200 g cukru
- 250 g jeżyn
- 2 cytryny
- 125 g naturalnego jogurtu bez cukru
- 200 g cukru
Przygotowanie:
Przygotować syrop z wody i cukru. Odstawić i ostudzić. Do ostudzonego syropu dodać sok z dwóch cytryn, zamieszać. Owoce zmiksować na pure, wymieszać z jogurtem. Dodać syrop z wody, cukru i sok cytrynowy. Włożyć do zamrażalnika i po około 2 godzinach zmiksować mikserem, czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy. Wyciągnąć z zamrażalki na pół godziny przed podaniem i raz jeszcze zmiksować.
Przygotować syrop z wody i cukru. Odstawić i ostudzić. Do ostudzonego syropu dodać sok z dwóch cytryn, zamieszać. Owoce zmiksować na pure, wymieszać z jogurtem. Dodać syrop z wody, cukru i sok cytrynowy. Włożyć do zamrażalnika i po około 2 godzinach zmiksować mikserem, czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy. Wyciągnąć z zamrażalki na pół godziny przed podaniem i raz jeszcze zmiksować.
W internecie znajdziecie przepisy na sorbety z różnych owoców. Zachęcam do robienia samodzielnie sorbetów, a nie kupowania ich. Takie zrobione samodzielnie smakują dużo lepiej. :)
Super przepisy ! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com